Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Västra Götalands län

Uppdaterad: 24 maj 2022 11:13

Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Sveriges Radio

Drunkning

En person som håller på att drunkna klarar oftast inte att ropa på hjälp. Men du kan rädda liv genom att lära dig säkerhet vid vatten och träna på hjärtlungräddning.
Uppdaterades
Lär dig första hjälpen.

Tänk på att drunkningsolyckor kan ske även på grunt vatten, särskilt när det gäller barn.

Ta hjälp av andra

Om någon är nödställd i vattnet, uppmärksamma andra människor i närheten. Larma 112 eller ta hjälp att göra det.

Rädda från land om möjligt

Försök stanna kvar på land och gör räddningen därifrån. Du kan kasta en livboj, en räddningslina eller något liknande till den nödställde och dra personen in till land. Prata alltid med den nödställde och håll ögonkontakt.

Skydda dig själv om du simmar ut

En person i nöd, även ett litet barn, kan lätt dra ner dig under ytan om du simmar ut för att rädda någon. Därför ska du alltid ha något mellan dig och den du ska hjälpa, till exempel en livboj. Det brukar kallas ”den förlängda armen”.

Svenska Livräddningssällskapet om hur du räddar en nödställd

Lär dig hjärtlungräddning (HLR)

Det kan ta tid för ambulansen att ta sig till en badplats. Att någon annan kan inleda hjärtlungräddning är ofta avgörande för hur stor chansen är att personen överlever. Inled alltid HLR även om en person är kall, blöt och ser livlös ut.

Börja med att ge fem inblåsningar och blås lite hårdare än normalt tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt därefter med HLR omväxlande 30 kompressioner och två inblåsningar (30:2) utan avbrott tills ambulans eller räddningstjänst tar över.

Källa: 1177 Vårdguiden och HLR-rådet.