Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Västra Götalands län

Uppdaterad: 24 maj 2022 11:13

Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Sveriges Radio

Detta är en gammal händelsesida om Skogsbränderna 2018 som startade 25 maj 2018

Skogsbränderna 2018

Detta är en arkiverad sida med svenska myndigheters information om skogsbränderna som drabbade Sverige under sommaren 2018. Sidan uppdateras inte längre.
Uppdaterades

Under juli 2018 drabbades Gävleborgs län, Jämtlands län och Dalarnas län av stora och svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas i samband med bränderna. Under sommaren var temperaturen på många håll i Sverige väldigt hög under lång tid. Det förekom väldigt lite nederbörd i stora delar av Sverige. Det gjorde att brandrisken tidvis nådde rekordhöga nivåer på många håll.

Ett stort antal myndigheter, räddningspersonal och frivilliga arbetade intensivt under flera veckor för att få bränderna under kontroll. Sverige tog även hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal.

Ursprunglig text:
Trots att det har regnat på många håll i landet och temperaturerna har sjunkit kan brandrisken fortfarande vara stor lokalt. Följ de eldningsförbud som råder och gör ditt yttersta för att inte starta nya bränder. Om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig. En liten gnista kan skapa en stor brand som snabbt kan få allvarliga konsekvenser.

Eldningsförbud gäller

På grund av risken för nya skogsbränder råder fortfarande eldningsförbud på flera ställen i Sverige. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus. Här hittar du information från din kommun om eldningsförbud. Kontrollera alltid med räddningstjänsten eller kommunen om vad som gäller där du befinner dig. Polisen informerar om vad du ska göra om någon bryter mot eldningsförbudet.

Farligt att vistas i brandskadad skog

Länsstyrelsen i Jämtlands län, Gävleborg och Dalarna har utfärdat förbud mot att vistas i brandskadade områden. Områden där det har brunnit kan vara livsfarliga att beträda. Träd kan när som helst falla omkull och dessutom kan gamla bränder blossa upp igen. 

Frågor om bränder

Under sommaren har det brunnit på många olika ställen i landet. För aktuell information gällande läget där du är, följ lokal information från din kommun och Sveriges Radio P4

Råd om hälsa och psykosocialt stöd

Att vara med om en brand eller evakuering kan vara skrämmande. På 1177 Vårdguiden hittar du samlad hälsoinformation med anledning av bränderna.

Taggar för denna sida: