Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Västra Götalands län

Uppdaterad: 24 maj 2022 11:13

Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Sveriges Radio

Hörde du tutan?

Måndagen den 2 september testades ”Hesa Fredrik”, tutsignalen som kan användas vid Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. I samband med testet genomförde Krisinformation.se en undersökning av var tutan hörs. Obs! Enkäten är nu stängd.
Uppdaterades
Kartan visar resultatet från vår crowdsourcing vid VMA-testet 5 mars 2018.

En gång i kvartalet testas varningssignalen som brukar kallas ”Hesa Fredrik”. I samband med detta gör vi den här gången en enkät där du kan svara på om du hörde tutan eller inte. Alla svar visas på en karta. 

Enkäten är nu stängd.

Om ”Hesa Fredrik”

  • För det mesta förmedlas Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) via radio, tv och vissa webbplatser. Numera är det även möjligt att skicka varningen via SMS till mobiltelefoner i närområdet.
  • Ibland, när den som begär VMA önskar det, används även utomhustyfonerna. Signalen ljuder ihållande i sju sekunder med fjorton sekunders tystnad under minst två minuter.
  • Signalen testas en gång i kvartalet. Den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Mer om VMA-systemet och crowdsourcing:

Så varnas allmänheten

Vanliga frågor och svar om VMA

Vårt arbete med crowdsourcing